Våre Tjenester

Fysioterapi

Fysioterapeuten er ekspert på å undersøke, forebygge og behandle skader og sykdommer som gir smerter og/eller nedsatt funksjon i muskel- og skjelettsystemet. Ved første konsultasjon hos oss vil fysioterapeuten utføre en grundig kartlegging og gjennomgang sykehistorie. Deretter følger en klinisk undersøkelse og funksjonsvurdering som sammen med sykehistorien danner grunnlag for en funksjonsbasert diagnose og videre behandling. Det overordnede mål med behandlingen er som oftest å redusere smerte, gjenopprette eller forbedre kroppens funksjoner. Fysioterapeuten behandler et bredt spekter av pasienter i alle aldre fra kortvarig opptrening etter skade eller operasjon til mennesker med sammensatte og/eller kroniske lidelser som trenger oppfølging over lang tid. 

For de fleste muskelskjelett plager er en aktiv og strukturert øvelsesbasert tilnærming avgjørende for et godt og langvarig resultat.  Ulike andre behandlingsformer som laser, trykkbølge, ultralyd, TENS, samt manuelle ledd- og bløtvevsteknikker benyttes for dempe smerte og/eller stimulere til raskere tilheling og forbedring av tilstanden.   

Øvelsesbehandling

Etter en klinisk undersøkelse vil fysioterapeuten finne ut hvilke vevsstrukturer man ønske å påvirke gjennom øvelser. Fysioterapeuten designer spesifikke øvelser for å gjenvinne normal muskel-og skjelett funksjon og redusere smerte forårsaket av sykdom eller skade. Dette kan blant annet innebære elementer av styrketrening, stabilitetstrening, koordinasjonstrening, sirkulasjonstrening, bevegelighetstrening og vevsspesifikke uttøyninger.

Manuelle ledd- og bløtvevsteknikker

Fysioterapeuten benytter spesifikke leddmobilisering-, manipulasjon- og tøyningsteknikker for å bedre bevegelighet i ulike ledd. Ulike former for bløtvevsbehandling av muskulatur, sener og bindevev kan benyttes for å behandle anspent, stivt og skadet vev.

Laserbehandling

I fysioterapi og til behandling av muskelskjelett plager benyttes såkalte lav-energi lasere ( klasse 3B).  Forskningsstudier på celler, dyr og mennesker har vist at lav-energi laser blant annet har en betennelsesdempende effekt på skadet vev i tillegg til at den fremskynder tilhelingsprosessen. Det er utført flere dobbel-blindet randomiserte kontrollerte effektstudier som viser at laser behandling demper smerte og gir en raskere forbedring av tilstanden, blant annet for personer som plages med slitasjegikt (artrose) eller smerter fra sene-apparatet. Forskning viser også at effekt av laserbehandling på muskel-skjelett lidelser er dose-respons avhengig, dvs at effekten uteblir dersom man ikke bruker riktig behandlingsdose. Vi benytter hovedsakelig laserbehandling som en tilleggsterapi for pasienter som plages med:

  • Artrose i knær, skuldre eller nakke.
  • Smertefulle sener i ankel, knær, hofte, hender, albue eller skulder.
  • Andre beslektede tilstander

Trykkbølgebehandling

Trykk-/sjokkbølgebehandling er en behandlingsmetode primært innen fysikalsk medisin, som blir benyttet på flere langvarige muskelskjelett plager. Behandlingen består av å tilføre det skadde området høyenergiske radierende trykkbølger. Bølgene forårsaker mikroskopiske skader til det skadete vevet – noe som stimulerer tilhelingsprosessen og gir kroppen en” ny sjanse” til å fikse seg selv. Trykkbølgebehanding blir oftest benyttet som en tilleggsterapi på langvarige tilstander, hvor man ikke har blitt bra av annen type behandling.

Hva kan behandlingen hjelpe mot?

Trykk-/sjokkbølger kan være effektiv ved følgende smertetilstander:

  • Nakke (triggerpunkter)
  • Skulder (sene-smerter med eller uten forkalkninger)
  • Hofte (sene-smerter)
  • Fotsålen (Plantar fascitt)
  • Hæl(akillessene)
  • Legg (benhinnebetennelse)
  • Kne (runner`s og jumper`s knee)
  • Albue (tennis/golf/musearm)
  • Rygg (triggerpunkter)

Transcutan elektrisk nervestimulering (TENS)

Transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) er en type elektroterapi som brukes for å lindre smerter. Elektroder fra et TENS-apparat plasseres på huden, som oftest på eller i nærheten av smerteområdet. Gjennom disse elektrodene sendes høyfrekvente elektriske impulser via nervene til ryggmargen og hjernen. TENS behandling virker smertedempende på ryggmargsnivå, ved å midlertidig blokkere for smertesignaler til hjernen. TENS kan brukes både ved akutte og sub-akutte plager, men er oftest benyttet som en tilleggsterapi for pasienter som har vedvarende kroniske smerter.  Den smertedempende effekten av TENS merkes hovedsakelig under selve behandlingen og kort tid etterpå. Det kan derfor være aktuelt for noen pasienter at man søker om utlån av portable TENS apparater til hjemmebehandling.

Diagnostisk ultralyd

Diagnostisk ultralyd kan benyttes som en tilleggsundersøkelse til sykehistorie og relevante kliniske tester. Ved hjelp av ultralyd så kan fysioterapeuten se inn mot dine knokler og ledd. Man kan sammenligne bilder mot frisk side som er til hjelp med å avgjøre om funnene er relevant for dine plager. De vanligste tilstandene man ser etter er skader på muskel og bindevev, innvekst av kar og nerver i senevev som kan indikere inflammasjon, deponering av kalk i muskel- og senevev og forstørrede slimposer. Det er også vanlig å se etter væskedannelser som kan indikere skadet vev.

Terapeutisk ultralyd

Terapeutisk ultralyd er en behandlingsmodalitet som i hovedsak benyttes for å stimulere tilheling tidlig i et behandlingsforløp av akutte skader på bløtvev (leddbånd, muskler og sener), oftest i den fasen når vevet ikke tolerer belastning gjennom bevegelse og øvelser. Terapeutisk ultralyd kan også være nyttig for å redusere innekapslet vedvarende hevelse for eksempel etter et overtråkk i ankel.  

Bassengtrening

Dette er en behandlingsform som kan tilpasses som metode for de fleste skader i muskel og skjelettsystemet. Den er spesielt egnet for problemstillinger der vektavlastning er formålstjenlig, og ved vedvarende smertetilstander.

Treningen blir organisert mtp. å trene «individuelt i gruppe», der en trener målrettet mot forbedring av egne individuelle, funksjonelle mål. Dette kan eksempelvis være å bedre styrke, bevegelighet, koordinasjon/bevegelsesmønster, kondisjon, eller redusere smertenivå.
Kort om treningen:
Felles øvelsesgjennomgang:
Vi går gjennom prinsipper som har stor overføringsverdi til de fleste problemstillinger. Som en rød tråd jobber vi med samspillet mellom muskler og ledd i ulike deler av kroppen, der stikkord som balanse, koordinasjon, symmetri, tyngdepunktsplassering og plassering av bekkenet og skulderblader går igjen som tema. Denne bolken vil inneholde mange øvelser for ulike deler av kroppen, der de som er mest relevant kan terpes ytterligere på av den enkelte i indviduell seanse i for-/etterkant.
Individuell øvelsesgjennomgang:
Hver time begynner og avslutter med 10-15 minutter der man jobber med individuelle øvelser. I denne perioden har fysioterapeut anledning å svare på spørsmål, samt instruere individuelt og gi feedback i f t. utførelse av øvelser.